Kadmium i kroppen ökar vid låga järndepåer

Kroppen tar upp mer kadmium om man har låga järndepåer. Den som äter mycket kadmiumrika grönsaker riskerar att drabbas av de effekter, som för mycket kadmium kan ge. WED/RLS-drabbade rekommenderas att tre olika blodprover.

Kadmium, eller Cd på kemistens språk, är en tungmetall som hör hemma i samma grupp som kvicksilver (Hg) och Zink (Zn) och är giftig i höga halter. Kadmium stannar kvar i kroppen under lång tid och lagras i njurarna. Kadmium binder till vissa svavelföreningar och hämmar effekten av vissa enzym, som måste fungera för att vi ska må bra.

Absorptionen av kadmium, dvs. upptaget i kroppen av tungmetallen, är beroende på nivåerna av kroppens järndepåer. Om serumferritin ligger under 30 mikrogram/liter (µg/l) så ökar upptaget av kadmium i kroppen, i stället för järn. Eftersom för låga nivåer på järn i järndepåerna är vanligt hos WED/RLS-drabbade kan man tänka sig att WED/RLS-drabbade, oftare än friska, skulle kunna drabbas av ökat kadmiumupptag. Om man får i sig mycket kadmium under en längre tid kan njurarna skadas.

Tre blodprover rekommenderas för WED/RLS-drabbade

Rekommendationen är att du, som inte vet om ditt serumferritin ligger över 75 samtidigt som CRP ligger under 4 och Hb över 130 för kvinnor respektive 150 för män, ber din doktor att få dessa tre blodprover tagna. Be sedan att få se på siffrorna.

Ligger du mellan 50 och 75 mikrogram/liter för serumferritin bör du köpa järntabletter med huvudsakligen hemjärn och ta det enligt doktorns ordination eller enligt produktens rekommendation. Ligger du under 45 mikrogram/liter för serumferritin bör du prata med din doktor om intravenös järnbehandling med till exempel Ferinject. Detta hjälper mot såväl WED/RLS-symtom som kadmiumupptag och hela nervsystemets optimala funktion.

Mer om Kadmiumhalter i grönsaker och spannmål oroar – Sveriges Radio

RLS-Förbundets folder

RLS-Förbundets folder kan beställas kostnadsfritt via telefon 08 – 21 96 20 (Föreningshuset) eller via brev till RLS-Förbundet, c/o Föreningshuset, Lumaparksvägen 7, 120 31 Stockholm eller via epost info@rlsforbundet.se. (RLS-förbundet hette tidigare WED-Förbundet.) Du kan också ladda hem foldern och skriva ut den på din egen skrivare genom att klicka på bilden nedan.

Ladda hem foldern här