Kostens inverkan på sömnen

6 december, 2023

En forskargrupp vid Uppsala universitet, under ledning av professor Jonathan Cedernaes, har presenterat resultat från en studie där man lät deltagare inta två olika typer av kost. Den ena bestod av kost som var rik på kostfibrer och hade lågt innehåll av tillsatt socker och mättat fett.

Forskargruppen vid Uppsala universitet lät deltagare inta två olika typer av kost. Den ena bestod av kost som var rik på kostfibrer och hade lågt innehåll av tillsatt socker och mättat fett. Man kan säga medelhavskost. Den andra kosten bestod mer av ”skräpmat”, alltså färdiglagad och processad mat. Effekten av ett byte till den sundare kosten var påtaglig. Deltagarnas djupsömn förbättrades avsevärt, och vi vet att djupsömnens kvalitet är kopplad till många hälsoaspekter. Det kan alltså vara något att beakta även för oss som har sömnsvårigheter på grund av RLS. För den som vill läsa hela studien, så finns den publicerad i Obesity den 28 maj 2023. Den finns också att läs här nedan.

Vi som har RLS har ju en stor mängd problem att brottas med, varav sömnen kanske är det största. Det gäller att alltid optimera möjligheterna till en god sömn. I det sammanhanget är det av intresse att veta om det går att påverka sömnkvalitén med hjälp av kost. Och det gör det! Särskilt förstås om man är inne på fel spår, ibland eller alltid. Då finns goda möjligheter till förbättring.

Läs artikeln här >>

 

RLS-Förbundets folder

RLS-Förbundets folder kan beställas kostnadsfritt via telefon 08 – 21 96 20 (Föreningshuset) eller via brev till RLS-Förbundet, c/o Föreningshuset, Lumaparksvägen 7, 120 31 Stockholm eller via epost info@rlsforbundet.se. (RLS-förbundet hette tidigare WED-Förbundet.) Du kan också ladda hem foldern och skriva ut den på din egen skrivare genom att klicka på bilden nedan.

Ladda hem foldern här