Micke cyklar för WED/RLS – ”Den dolda sjukdomen”

Micke Johansson har äntligen, trots att han lider av WED/RLS, hittat rätt väg när det gäller sitt stora fritidsintresse – träning. Micke berättar här om vad han gör för att orka cykla och varför han dessutom gjort ett projekt utav det för att uppmärksamma och sprida kunskap om ”den dolda sjukdomen” – WED/RLS:

Micke Johansson känner sig nöjd efter ”Mörksuggejakten” i Rättvik 2016.

– Jag är 54 år, bor i Strömstad och lider av WED/RLS. Sjukdomen har plågat mig sedan jag var ca 13 år vilket gjorde att jag aldrig fick chans att testa min förmåga fullt ut som löpare i yngre år. Hade alltid kraftig värk i benen vid träning och mycket frustrerande ”växtvärk” varje natt. Den eländiga växtvärken har jag fortfarande kvar, men jag har gjort stora framsteg!

Idrott har alltid varit mitt största fritidsintresse och jag har alltid tränat i någon form. Dock har mina onda ben ideligen satt stopp för att utföra träningen fullt ut. Jag har kontaktat många olika läkare som har försökt lösa gåtan men alltid utan resultat…

Hur som helst, jag fick min diagnos för knappt två år sedan tack vare att min kära hustru läser ICA Kuriren.

Detta mår jag bra av

Med hjälp av Sifrol och framför allt två fantastiska aminosyror, Citrulline och Arginine, kan jag nu träna bättre än någonsin tidigare i livet. Arginine heter ibland L-Arginine och/eller Core Arginine. Samtliga namn avser samma produkt, en ren aminosyra.
Löpning är det sämsta jag kan göra vilket jag helt har slutat med.
För att mäkta med all träning har jag gjort många förändringar under de två senaste åren, efter att jag fick min diagnos. Här följer mina bästa tips:

 • Jag tar 5 ml Citrulline + 5 ml Arginine kl. 17 och samma dosering innan sänggående. Jag löser pulvret i lite vatten och tar det som en shot. Citrulline är surt som citron och Arginine smakar vidrigt. När man blandar dessa blir smaken nästan helt neutral och det slinker lätt ner 🙂
  Båda aminosyrorna omvandlas till kväveoxid i kroppen vilket har en kärlvidgande effekt och stimulerar den kapillära blodcirkulationen. Detta är som balsam för mina ben och direkt avgörande för att jag ska kunna träna på hög nivå. Det sägs att Citrulline är mer långtidsverkande än Arginine.
 • 0,09 mg Sifrol runt kl. 20
 • Stor dos av magnesium, 650mg varje kväll. Jag tar ett preparat som heter ZMA bestående av 67 mg zink, 650 mg magnesium och 3 mg B6
 • Har slutat med bröd. Äter havregryn + ägg till frukost och kvällsmat. Havregryn är enda sädesslaget utan gluten vilket fungerar utmärkt för mig.
 • Har slutat med pasta och all annan mjölmat.
 • Varje kväll rullar jag vader och lår på min ”foamroller/triggerpunktrulle”. Använder kroppen som tyngd mot rullen. Detta ger mig mycket bra massage och värdefull stimulans i muskulaturen vilket minskar mina besvär.

Citrulline, Arginine och ZMA köper jag hos Bodypower, www.sportkost.se, eftersom de är med och bidrar med pengar till WED Förbundet.

Stor satsning på att uppmärksamma WED/RLS

Jag är frustrerad kring att samhället nästan helt saknar kännedom kring WED/RLS. Det sägs att ca 9 % av befolkningen lider av sjukdomen och ändå saknar samhället kunskap och förståelse. Hur kan det vara så illa ställt?
Jag har därför bestämt mig för att dra mitt strå till stacken och göra vad jag kan för att uppmärksamma sjukdomen.

Tack vare nytt arbete inom cykelarrangemang, 2014, började jag cykla så smått. Numera cyklar jag flitigt vilket är suveränt för mig. Cykling är mycket skonsammare än löpning och jag känner att jag vill göra ett seriöst försök med ett spännande projekt på ålderns höst. Det sägs att det aldrig är försent…

Jag har tre viktiga syften med min satsning:

 1. Skapa uppmärksamhet för att samhället ska få kännedom kring vår sjukdom.
 2. Samla in pengar till WED-Förbundet.
 3. Visa att jag, med WED/RLS, kan vara med i Sverigetoppen, trots min sjukdom.

– Detta är mina sponsorer, som stödjer WED-Förbundet, berättar Micke.

För att få lite tyngd i min satsning har jag börjat värva sponsorer, som stöttar min satsning och bidrar med pengar till WED-Förbundet. Hittills har jag fått med 15 olika företag varav de flesta med lokal förankring i Strömstad. Samtliga sponsorer är synliga på min Facebook-sida.

En satsning enligt ovan innebär mycket tid då jag tränar ca 12 timmar per vecka. Dessutom tillkommer timmar med rengöring och service av cykeln. Under maj-september blir det många resor runt om i Götaland och Svealand, när jag ska delta i ca 12 lopp per år.

2016 var första året som jag deltog i Svenska långloppscupen på MTB (mountainbike). Det gick mycket bättre än väntat och jag slutade som nr 8 i H50-59.

Tillsammans är vi starka!

Västgötaloppet i Ulricehamn var 2016-års sista deltävling, vilken gav mig mersmak inför 2017, avslutar Micke Johansson.

Jag utmanar alla privatpersoner i Sverige att bidra med 100 kr till WED-Förbundet och jag uppmanar alla företag att bidra med 1 000 kr. Hitintills har 13,300 kr satts in på WED-Förbundets konto.

Under 2017 är målet att insamlingen av pengar minimum ska fördubblas jämfört med 2016.

Ingen av oss kan lösa sjukdomens gåta på egen hand MEN tillsammans är vi starka!

Kom ihåg: – ”Det gäller att aldrig ge sig. Den som ger sig har förlorat!”

Varma hälsningar

Cykel-Micke