Ny diagnoskod för RLS, långsamt på väg till Sverige

1 juni, 2023

Diagnossystemet ICD 11 fastställdes av WHO 2019 och tillämpas i många länder sedan 1 januari 2022. I Sverige tillämpas fortfarande ICD 10, och Socialstyrelsen bedömer inte att den svenska översättningen av ICD 11 kommer att vara klar förrän i slutet av 2024. En viktig nyhet är att den nya diagnoskoden i för RLS, 7A80, hör till gruppen sömnstörningar, medan den gamla koden, som fortfarande tillämpas i Sverige, hör till gruppen neurologiska sjukdomar. RLS anses fortfarande ha neurologiska orsaker, men besvären och behandlingssmetoderna har många likheter med det som gäller för andra sömnstörningar.