Ny film med information om WED/RLS

Ny film med information om den neurologiska sjukdomen Willis-Ekbom Disease (WED), även kallad Restless Legs Syndrom (RLS).
Hinner du lyssna i 5:23 minuter, så får du reda på allt från orsaker och diagnos till behandling och mediciner.

  • Lider du av obehag i benen eller i andra kroppsdelar när du sitter eller ligger?
  • Känns obehagen djupt inne i benen, oftast mellan knä och ankel, men även på andra kroppsdelar, och ger ett oemotståndligt behov av rörelse?
  • Tycker du det känns som att det sticker, kryper, hettar, svider, domnar och/eller pirrar i kroppen?
  • Är det värst kvälls- och nattetid – speciellt i liggande läge?
  • Har du svårt att sova?

Känner du igen dig?

Om du känner igen dig när du läst punkterna och lyssnat på filmen, så kan du ha den kroniska neurologiska sjukdomen Willis-Ekbom Disease (WED), även kallad Restless Legs Syndrom (RLS). Det är en vanlig sjukdom som ca 750 000 personer i Sverige är drabbade av. Många vet tyvärr inte om att de är drabbade, trots att de har sökt för problemen i många år. Det beror till stor del på att vården inte har kunskapen i så stor utsträckning som behövs.

Behöver du söka hjälp?

Behöver du söka hjälp hos läkare? Söker du redan hjälp, men får inga svar? Ta då gärna själv med dig information om hur du känner dig och hur du mår. På vår webbsida Att tänka på inför läkarbesöket kan du hitta mycket information om vad du bör tänka på inför ett läkarbesök. Där finns till exempel en symtomdagbok, som du fyller i under någon vecka och ett frågeformulär där du svarar på några frågor. I formuläret får du en summering som ger en indikation på din svårighetsgrad av WED/RLS. Testet används inom vård och forskning, och Läkemedelsverkets rekommendation är att du provar icke-medicinerande behandling om du får under 20 poäng.

Har du ytterligare funderingar?

Vill du veta ännu mer om sjukdomen, så är det bara att klicka vidare på våra webbsidor. Har du frågor så kan du ställa dem antingen på vår Facebook-sida eller genom att mejla till info@wedforbundet.se.