Tredje pris i bildtävlingen

24 maj, 2024

Kerstin Esse, tredjepristagaren i vår bildtävling, bor i lilla Hallabro i norra Blekinge. Hon är utbildad förskollärare men driver numera en egen liten firma inom textildesign.

Hur kom din bild till?

– Ja, alltså … Det var en natt då jag hade väldigt mycket krypningar, som jag steg upp och tänkte ta en titt på RLS-förbundets sida för att se om det fanns några nya tips om lindring – och då såg jag den här tävlingen … Så jag satte mig mitt i natten och började klippa och klistra. Jag kan ju inte rita, eller måla. Men med lite klipp och klistring fick jag ihop bilden på något vis. För det där med trappor kan jag, skrattar Kerstin. Jag har gått väldigt mycket i trappor. Vi har ju övervåning och källare med … Nu för tiden väver jag trasmattor i stället, det är den bästa lösningen för mig. Jag har försökt att lösa korsord och så, men då sitter eller står man ju stilla och det funkar inte för mig. I vävningen har jag trampor som jag växlar, och då rör jag ju på benen hela tiden. Det är väldigt bra.

– Jag minns inte att jag någonsin hade RLS som barn. Det var när jag blev gravid med vårt första barn som besvären kom. 1980. Då var jag 24. Två år senare fick vi ett barn till, då gick det bättre – men inför tredje barnet hade jag kryp i benen i nio månader. Jag var uppe och städade mig genom hela nätterna. Det kröp något så fruktansvärt! Jag började medicinera i den vevan; Sifrol (pramipexol). Den första läkaren jag träffade sa bara till mig att öka dosen efterhand som det blev värre, ”ta en halv till”, och då blev det ju ännu värre. Man gör ju som doktorn säger. I den vevan gick jag med i förbundet, och fick boken ”Livskvalitet trots rastlösa ben och dålig sömn”, och förstod bättre hur allt hängde ihop, med augmentation och så. men det var inte förrän jag utnyttjade förbundets rådgivning som jag fick ordning på det. ”Sifrol ska du ha”, sa rådgivaren. ”Fast i lägre dos.”

– Numera har jag en bra läkare, som dels tagit till sig vad jag haft att säga men som också själv tagit reda på saker och ting, så efter många om och men har jag landat på Sifrol 0,35 mg och det funkar för det mesta. Annars väver jag!

Text: Per F T Nilsson

RLS-Förbundets folder

RLS-Förbundets folder kan beställas kostnadsfritt via telefon 08 – 21 96 20 (Föreningshuset) eller via brev till RLS-Förbundet, c/o Föreningshuset, Lumaparksvägen 7, 120 31 Stockholm eller via epost info@rlsforbundet.se. (RLS-förbundet hette tidigare WED-Förbundet.) Du kan också ladda hem foldern och skriva ut den på din egen skrivare genom att klicka på bilden nedan.

Ladda hem foldern här