TV4-läkaren Mikael Sandström ger tisdagen den 18 februari ett svar på en fråga om Restless Legs, som är helt emot vetenskap och beprövad erfarenhet. Han ”viftar bort” medicinering som om det inte är något att rekommendera. Det blev många reaktioner på hans uttalande.
– | Det är idag så att ca 50% av alla dem som drabbas, ca 5 – 10 % av befolkningen, behöver medicinering för att kunna leva ett drägligt liv, säger docent Jan Ulfberg, som är den forskare i Sverige som vet mest om sjukdomen Willis-Ekbom Disease (fd Restless Legs Syndrom). |
I WED/RLS-drabbades patientförening, RLS-Förbundet, finns många som sökt hjälp i 20 år och mer innan de träffat en läkare som är kunnig och som kunnat föreskriva rätt behandling. Denna okunskap förstärks av de direkta felaktigheter Mikael Sandström spred i sitt uttalande.
Det är också upprörande att de tusentals lidande människor som drabbats av denna sjukdom ska behöva höra att ”en promenad på kvällen är det bästa man kan göra”. Det är precis tvärtom! Naturligtvis är motion väldigt bra även för WED/RLS-drabbade, men för mycket promenader och annan motion, speciellt på kvällen, kan tvärtom förvärra symptomen och försvåra nattsömnen hos WED/RLS-drabbade.
Reaktioner på TV4-läkaren uttalande
Det blev heta diskussioner efter TV4-läkarens uttalande på morgonprogrammet. Det kom in ett antal kommentarer om Mikael Sandströms uttalande på TV4:as Facebooksida. Då reagerade även Aftonbladet, som kontaktade RLS-Förbundet för att få mer kunskap om sjukdomen. Aftonbladets artikel efter kan du läsa på Nöjesbladet under rubriken ”Soldoktorn” i nytt blåsväder.
RLS-Förbundet har bett om rättelse för uttalandet både hos TV4-redaktionen och på TV4:s Facebook-sida.
Vill du själv höra vad TV4-läkaren sa, så gå in på TV4 Nyhetsmorgon. Efter ca 14:17 minuter uttalar sig läkaren om WED/RLS.
Fakta
WED/RLS är en okänd folksjukdom som drabbar ca 5-10% av befolkningen. Ppatientföreningen RLS-Förbundet har medlemmar som är allt från 20 år och äldre, och många har haft problem sedan barndomen. Man vet oftast inte att det är en behandlingsbar sjukdom och än värre är att när de kommer till primärvårdens läkare så vet många av dem inte heller vilken behandling som finns att erbjuda. De drabbade viftas ofta bort och får fortsätta att lida.
– Svår obehandlad WED/RLS är som tortyr, säger sakkunniga läkare.