Vi har en vinnare i bildtävlingen

19 december, 2023

Tack för alla fina insatser och bidrag till vår bildtävling som nu är avgjord.

Vi har sett har sett färdigheter och kreativitet lysa igenom i samtliga inskickade bidrag, och det är tydligt att ni har lagt ner tid och ansträngning för att illustrera hur det är att leva med RLS och hur sjukdomen påverkar våra liv. Det var en svår uppgift.

Vinnare i RLS-Förbundets bildtävling 2023:

1. Janet Sjöström, 1000 kr

2. Eva Granath, 500 kr

3. Kerstin Esse, 500 kr

Övriga får en trisslott för sitt deltagande. Tack igen för att ni deltog!

Det var Janet Sjöström som i tuff konkurrens vann vår bildtävling. Juryns motivering lyder:

”Konstnären illustrerar RLS på ett tydligt sätt och trots att det handlar om ett svårt sjukdomstillstånd är det ändå en vacker bild. Bilden gestaltar den obehagliga känslan av att kroppens konturer blir upplösta. De ofrivilliga rörelserna ger en känsla av att man inte längre har kontroll över var man börjar och slutar. Skakigheten finns även inuti kroppen. Detta skildras med linjer och färger på ett uttrycksfullt sätt.”

Och så här säger Janet:

– Jag har gått och tänkt på den här bilden, och jag kände att det här är ett jättebra tillfälle att försöka gestalta den känsla i kroppen jag har – för den som inte har den. Det var också något som lockade mig med att gestalta den även för folk som faktiskt har sjukdomen.

Men jag hade verkligen inte en tanke om att jag kunde vinna! Jag tänkte, herregud, det kommer vara mängder av bidrag, och det sitter så många konstnärer i stugorna … ja, så jag blir jätte-jätteglad. Det betyder mycket – lite mer än vad jag trodde kanske.

Vad har du använt för teknik?

– Jag har spraymålat, och så har jag använt poscapennor – en slags pump-penna med akrylfärg i, och lite andra pennor. Slutligen har jag spraylackat också, så det ska hålla. Jag kallar den Multiversum.

Till vardags studerar Janet programmet Textil, kropp och rum vid Göteborgs universitet i Steneby, och klingar hennes namn bekant kan det stå att finna i det faktum att Janet genom Rastlös i våras efterlyste höljen till Neupro-plåster, till ett verk hon arbetar med i sin utbildning.

”Det känns som om min kropp vibrerar. Det känns som att den vibrerar så hårt att konturerna av mig blir fler och fler. Varje kontur har en egen kropp och en egen hud med ett sensoriskt system. Hjärnan blir överhettad av att hantera de överkänsliga hudarna och tillsammans flyter vi ut i sömnlösa parallella universum.”

Janet Sjöström