Vinnare av det Europeiska forskarpriset

17 maj, 2024

Vi har skrivit om ett europeiskt patientinitierat stipendium till ny RLS-forskning. Utlysningen riktade sig särskilt till yngre forskare och ville stimulera forskning med ett tydligt patientperspektiv.

Vinnaren är nu utsedd: Angelica Montini, doktorand vid universitetet i Bologna, Italien, har tilldelats stipendiet för sitt forskningsprojekt ”Biomarkers of Inflammation in Restless Legs Syndrome”.

Den planerade studien öppnar ett nytt forskningsområde om möjliga orsaker eller bidragande faktorer till RLS. Om teorierna håller, kan vi få nya diagnostiska tester och på sikt kanske nya behandlingar som inte kräver läkemedel. Priset som delas ut för första gången i år, är instiftat och finansierat av EARLS som är samarbetsorganisationen för europeiska patientföreningar för RLS. RLS-Förbundet är en del av EARLS, och har aktivt bidragit till att skapa och finansiera priset.

Stipendiet om 10 000 Euro (nästan 120 000 kronor) kommer att delas ut vid årskongressen för EAN, European Academy of Neurology, som är en samarbetsorganisation för neurologer verksamma i Europa. Eftersom den organisationen och det mötet handlar om mycket mer än RLS blir det ett bra tillfälle att öka intresset för vår sjukdom. Kongressen hålls i Helsingfors i månadsskiftet juni-juli. Via länkarna nedan kan du läsa utlysningen och den vinnande ansökan på engelska.

Länk till vinnande ansökan:

https://www.rlsforbundet.se/pdf/Winner-application-240427.pdf

Länk till utlysningen:

https://www.rlsforbundet.se/pdf/Final-flyer_2023-11-14.pdf

 

RLS-Förbundets folder

RLS-Förbundets folder kan beställas kostnadsfritt via telefon 08 – 21 96 20 (Föreningshuset) eller via brev till RLS-Förbundet, c/o Föreningshuset, Lumaparksvägen 7, 120 31 Stockholm eller via epost info@rlsforbundet.se. (RLS-förbundet hette tidigare WED-Förbundet.) Du kan också ladda hem foldern och skriva ut den på din egen skrivare genom att klicka på bilden nedan.

Ladda hem foldern här